تفاوت موتور گیربکس آسانسور با موتور گیرلس آسانسور


همانطور که در بخش فروش موتور آسانسور نیز انواع موتور آسانسور بیان شده است می دانید که در انواع آسانسور مانند آسانسور کششی ، آسانسور روملس و... موتور آسانسور در حالت کلی به دو نوع تقسیم می شود: موتور گیربکس آسانسور و موتور بدون گیربکس آسانسور یا بعبارتی موتور گیرلس. در واقع همانطور که می دانید در موتور برای اینکه بتوان سرعت موتور و دور موتور را در هر لحظه کم یا زیاد کرد باید جعبه دنده (GearBox) وجود داشته باشد و یا سیستمی برای کم یا زیاد کردن سرعت و دور موتور تعبیه شود. در موتورهای گیربکسی آسانسور این تنظیم سرعت بوسیله گیربکس انجام می شود ولی در موتور گیرلس آسانسور این تغییر سرعت توسط سیم پیچ های پیشرفته ای انجام میگردد. در کلاس آموزش نصب آسانسور در شرکت بصورت کامل به این مباحث پرداخته می شود البته در اینجا به بررسی تفاوتهای این دو نوع موتور آسانسور می پردازیم.


موتور گیربکس آسانسور (Geared traction drives)

این نوع موتور آسانسور قدیمی تر است و دارای هزینه کمتری نیز به نسبت موتورهای گیرلس می باشد. موتور گیربکس بدلیل وجود گیربکس انرژی و برق بیشتری برای هر بار شروع حرکت خود در هر لحظه احتیاج دارد و همچنین راندمان یا بازده کاری آن پائین است.
همچنین در این نوع موتور نوع ترمز موتور از نوع ترمز دیسکی می باشد بنابراین اصطهلاک لنت ترمز در این نوع از موتور آسانسور بالاتر است و لنت ترمز باید در هر سرویسکاری آسانسور طبق چک لیست سرویسکاری آسانسور چک شود.


موتور های گیربکسی به چند نوع تقسیم می شوند:

  • موتور گیربکسی AC تک سرعته
  • موتور گیربکسی AC دو سرعته
  • موتور گیربکسی AC  با ولتاژ و فرکانس متغیر
  • موتور گیربکسی DC  با ولتاژ متغیر



موتورهای بدون گیربکس یا گیرلس آسانسور (Gearless traction drives)

همانطور که از نام این نوع موتور آسانسور پیداست موتور گیرلس یعنی موتور بدون گیربکس و طبیعتا این امر یعنی اینکه نیاز به تعویض دنده توسط گیربکس نیست و همین امر لرزیدن کابین آسانسور در طی حرکت را به حداقل رسانده و حرکتی نرم برای کابین آسانسور فراهم می کند. همچنین موتور گیرلس آسانسور برق و انرژی بسیار کمتری از موتورهای گیربکسی مصرف می کند و تا 50% در مصرف برق و هزینه های آن صرفه جویی می شود. البته قیمت موتور گیرلس آسانسور تقریبا دو برابر موتورهای گیربکسی می باشد.
همچنین موتور گیرلس بدلیل فقدان گیربکس از لحاظ حجم کوچکتر از موتورهای گیربکسی آسانسور می باشد و طبیعتا باعث نصب سریعتر آسانسور شده و هزینه سرویس و تعمیرات آسانسور را به حداقل می رساند و همین مشخصات باعث می شود که موتور گیرلس آسانسور برای ساختمانهای اداری و یا ساختمانهای مسکونی پرترافیک بسیار مناسب و مقرون به صرفه باشد.
نوع ساخت موتور گیرلس آسانسور بدین گونه است که شامل یک موتور برای تولید نیروی محرکه٬ شاسی موتور ، فلکه کششی٬ ترمز مغناطیسی٬ بلبرینگ های محافظ ، آرمیچر جریان مستقیم و فلکه هرز گرد و... می باشد.
در حالت کلی بهتر است برای آسانسورهایی که سرعت آسانسور بیش از 2.5 متر بر ثانیه می باشد از موتورهای گیرلس برای آسانسور مربوطه استفاده گردد.

موتورهای گیرلس در چندین نوع تولید می شوند:

  • موتور گیرلس AC با آهنربای دائمی
  • موتور گیرلس AC با ولتاژ و فرکانس متغیر
  • موتور گیرلس DC با ولتاژ متغیر



 تفاوت های موتور گیربکس و موتور گیرلس آسانسور

  • موتور گیرلس آسانسور دارای بازده و راندمان حدود 90% می باشد در حالیکه راندمان موتور گیربکس آسانسور حدود 50% می باشد

  • موتور گیرلس آسانسور احتیاج به روغن کاری ندارد ولی موتور گیربکس آسانسور احتیاج به روغنکاری مرتب دارد

  • موتور گیرلس آسانسور بدلیل نوع ساختارش زیاد داغ نمی کند حتی در ترافیک و کار بالا موتور برای خنک شدن متوقف نمی گردد ولی این توقف در حرکت برای خنک شدن در موتور گیربکس آسانسور در شرایط کار زیاد توسط سنسور حرارتی داخل موتور اتفاق می افتد
  • دور موتور گیرلس آسانسور در حدود 150 دور در دقیقه است و همین امر باعث ایجاد صدای بسیار کم می شود ولی تند موتور گیربکس حدود 1500 دور در دقیقه بوده و همین امر باعث ایجاد صدای بیشتر می گردد موتور گیربکس آسانسور در هر بار برای شروع حرکت حدود 2 تا 3 برابر موتور گیرلس آسانسور جریان برق مصرف می کند
  • موتور گیرلس آسانسور دارای حجم کمتری است بنابراین می توان از آن در نصب آسانسور روملس MRL استفاده نمود ولی این کار با موتور گیربکس آسانسور بدلیل حجم و وزن بیشتر امکانپذیر نیست
  • موتور گیرلس آسانسور احتیاج به فلایویل ندارد ولی موتور گیربکس احتیاج دارد.