سیستم تعلیق آسانسور - انواع سیستم تعلیق


برای کار یک آسانسور می بایست کابین آسانسور در چاه آسانسور معلق بوده و به بالا یا پایین حرکت نماید تا انتقال مسافرین و بار را فراهم نماید. البته طبعا سیستم نصب آسانسور با سیستم یک بالابر معمولی تفاوت دارد زیرا همانطور که می دانید سیستم بالابر بدین صورت است که مستقیما بار توسط یک طناب فولادی که به بار متصل است توسط یک موتور در بالا که طناب فولادی را به دور فلکه خود چرخانده و باعث جمع شدن طناب می شود بار را به بالا می برد ولی قطعا در بین راه بار دچار تکان شده و تنظیم سرعت و نرمی حرکت نیز نمی تواند بصورت پیشرفته انجام شود. ولی نحوه کار آسانسور کاملا از سیستم بالابر معمولی متفاوت است یعنی باید حرکت مطمئن و بدون تکان و امنیت بالای مسافرین و بار درون کابین مد نظر گرفته شود بهمین دلیل نصب آسانسور می بایست طبق یک سیستم حرکتی دقیق و کارامد انجام گیرد تا معلق بودن کابین در چاه آسانسور و حرکت کابین بخوبی انجام شود ولی این سیستم حرکتی قطعا فقط نمی تواند توسط یک طناب فولادی بالابر فراهم شود بلکه باید عناصر دیگری مانند وزنه های تعادل و فلکه های مختلف در سیستم نصب آسانسور به کار رود البته این فلکه ها و وزنه های تعادل باید طبق سیستم خاصی در کنار هم قرار گیرند تا سرعت و ایستادگی و امنیت کابین آسانسور و خود آسانسور بعد از نصب آسانسور تا مدت زیادی حفظ شود. به این سیستم اصطلاحا سیستم تعلیق ( Elevator Roping System ) گفته می شود. این موارد بطور کامل در کلاس آموزش نصب آسانسور شرکت بطور عملی آموزش داده می شود.

سیستم تعلیق آسانسور انواع مختلفی دارد که بشرح زیر است و در تصویر زیر می توانید مشاهده نمایید:

 

  • سیستم تعلیق یک به یک (1:1)
  • سیستم تعلیق دو به یک (2:1)
  • سیستم تعلیق سه به یک (3:1)
  • سیستم تعلیق چهار به یک (4:1)

 

سیستم تعلیق اسانسور

 

 

مفهوم سیستم تعلیق یک به یک و دو به یک و... چیست؟

در سیستم تعلیق آسانسور اعداد 1 یا 2 یا 3 و... به نسبت سرعت بین کابین آسانسور و قاب وزنه تعادل آسانسور مربوط است یعنی اگر نحوه سیستم تعلیق به شکلی باید که باعث شود در آن سیستم سرعت حرکت کابین آسانسور و سرعت قاب وزنه آسانسور یکسان باشد آن سیستم تعلیق به سیستم تعلیق یک به یک شناخته می شود و اگر شکل سیستم تعلیق بصورتی باشد که باعث شود قاب وزنه آسانسور دو برابر کابین آسانسور سرعت بگیرد آن سیستم تعلیق بعنوان یک سیستم تعلیق دو به یک شناخته می شود. در شکل بالا سیستم های تعلیق a و b و c و d سیستم تعلیق یک به یک هستند و سیستم های تعلیق e و f و g سیستم تعلیق دو به یک هستند.

در هنگام نصب آسانسور برای تنظیم سیستم تعلیق یک به یک یا دو به یک روش کار بدین صورت است که در سیستم یک به یک دو سر سیم بکسل ها به کابین آسانسور و قاب وزنه تعادل نصب می شود که در شکل فوق نیز کاملا مشخص است. ولی در سیستم تعلیق دو به یک ، دو سر سیم بکسل پس از گذشتن از روی فلکه گیربکس موتور آسانسور و فلکه های روی کابین آسانسور و قاب وزنه تعادل باید به سقف چاه در موتورخانه بروند و سپس بر روی یوک استراکچر نصب شوند. البته لازم بذکر است که یوک استراکچر (Ropes Termination) یوکی است که از تعدادی صفحه فولادی ضخیم و قطعات متصل به همراه تعدادی کابلشو ( سرسیم یا بست سرسیم بکسل ) با میله و فنر و دیگر تجهیزات تشکیل شده است.

 

سیستم تعلیق یک به یک (1:1)

 

سیستم تعلیق یک به یک معروفترین و پرکاربردترین سیستم تعلیق آسانسور است که در نصب آسانسور در ایران به کار می رود. همانطور که قبلا اشاره شد در این سیستم سرعت حرکت کابین آسانسور و سرعت حرکت قاب وزنه تعادل آسانسور مساوی است. این سیستم تعلیق برای اکثر آسانسورها جوابگو است. در شکل بالا سیستم های تعلیق a و b و c و d از نوع سیستم تعلیق یک به یک هستند.

 

 

سیستم تعلیق دو به یک (2:1)

 

سیستم تعلیق دو به یک که در شکل فوق سیستم های تعلیق e و f و g می باشد باعث می شود که سرعت حرکت قاب وزنه تعادل آسانسور دو برابر سرعت کابین آسانسور در حرکت آسانسور باشد. از مزایای این سیستم تعلیق می توان به افزایش قدرت آسانسور و سرعت حرکت بهتر و مطمئن تر آسانسور اشاره کرد.

 

 

سیستم تعلیق سه به یک (3:1) و چهار به یک (4:1)

 

این نوع سیستم تعلیق که در شکل فوق در سیستم های h و i مشاهده می کنید باعث می شود که سرعت حرکت قاب وزنه آسانسور تا سه یا چهار برابر سرعت کابین باشد و همین امر باعث می شود که قدرت آسانسور بسیار بالا برود و سرعت حرکت بهتر و ایستادگی بهتری به حرکت آسانسور می دهد و بهمین دلیل از این دو نوع سیستم تعلیق در آسانسور های بارکش یا آسانسورهای پرظرفیت استفاده می شود.