گاورنر آسانسور - انواع گاورنر
گاورنر یکی از ابزارهای مهم در حفظ امنیت آسانسور می باشد. در واقع گاورنر آسانسور نوعی ترمز مکانیکی الکتریکی است که برای توقف کابین آسانسور در مواقع سقوط و یا مواقعی که بدلیل بروز مشکل ، کابین آسانسور با سرعت بیش از حد تعیین شده به سمت پایین حرکت کند جلوی سقوط کابین را گرفته و جان مسافرین را نجات دهد. نحوه عملکرد گاورنر آسانسور بدین صورت است که گاورنرها به سرعت حساس می باشد لذا در صورت مشاهده سرعت بیش از حد کابین با قفل مکانیکی خود در چند مرحله باعث توقف مکانیکی کابین شده و پس از این کار با فرمان دادن میکروسوئیچ ها باعث قطع فرمان موتور آسانسور می شوند تا حرکت از سوی موتور نیز قطع شده و کابین بایستد.
به عبارت دیگر وقتی که گاورنر آسانسور عمل می کند باعث فعال شدن پاراشوت یا ترمز اضطراری کابین آسانسور می شود و باعث توقف کابین می گردد.
محل نصب گاورنر آسانسور:
معمولا گاورنر در موتورخانه آسانسور و روی دال بتونی ( بتون سقف چاه آسانسور) در نزدیکی محل شاسی موتور آسانسور نصب می گردد و قطعا این امر را تا کنون مشاهده نموده اید البته اینکه چه مقدار فضا برای نصب و مستحکم سازی لازم دارد به چندین عامل بستگی دارد که در کلاس آموزش نصب آسانسور شرکت بطور عملی آموزش داده می شود.
در حالت کلی گاورنر در مجموعه ترمز ایمنی آسانسور بدین صورت نصب می شود که گاورنر بر روی سقف چاه و محل مورد نظر مستقر شده و سیم بکسل گاورنر روی فلکه انداخته می شود و این سیم بکسلها با عبور از دو سوراخ مخصوص در بتون سقف به سمت پائین فرستاده می شوند. البته یک سر سیم بکسل به پائین و نزدیک کف چاه آسانسور می رود و پس از عبور از روی فلکه ته چاه آسانسوربه سمت بالا برگشته و با سر دیگر سیم بکسل به روی کابین آسانسور می رسد و سپس با اتصال به قطعه ای بنام استراکچر بر روی یکی از شانه های یوک بالای کابین آسانسور متصل و مستحکم می شود.
نحوه کار گاورنر در آسانسور:
در حالت کلی وقتی آسانسور بطور عادی در حال کار است ، سرعت خطی فلکه گاورنر با سرعت حرکت کابین آسانسور برابر است ولی اگر به هر دلیلی سرعت حرکت کابین آسانسور از سرعت تعریف شده ( مثلا 1 متر بر ثانیه ) بیشتر شود گاورنر آسانسور قبل از اینکه سرعت کابین به بیش از دو برابر یا بعبارتی قبل از اینکه به به سرعت 115% سرعت تعریف شده برسد با درگیر شدن فکهای پاندولی با دنده های مخصوص پولی اصلی گاورنر باعث توقف اولیه کابین شده و همزمان با فعال شدن میکروسوئیچ های مخصوص فرمان قطع موتور نیز به موتور ارسال می شود تا موتور نیز از کار بایستد و همچنین سیستم پاراشوت آسانسور نیز فعال می شود و کابین آسانسور در هر جا از چاه آسانسور که باشد می ایستد.
البته لازم بذکر است که در مجموعه فلکه ته چاه آسانسور و گاورنر و همچنین یوک بالای کابین آسانسور، تعدادی میکروسوئیچ تعبیه شده است که این میکروسوئیچ جزء مدار سری استپ داخل چاه آسانسور می باشند و وظیفه آنها همانطور که اشاره شد این است که به محض افزایش سرعت آسانسور از سرعت تعیین شده، این کنتاکت ها یا میکروسوئیچ ها فعال شده و دستور قطع مدار برقی آسانسور را صادر می کنند.