نصب آسانسور روملس Roomless
آسانسور روملس (RoomLess Elevator) همانطور که از نام آن پیداست به آسانسورهایی گفته می شود که دارای موتورخانه نیستند و بعبارتی دیگر Machine Room Less هستند که مخفف این عبارت (MRL) می باشد. بنابراین می توان آنها را MRL Elevator نیز نامید. بنابراین در این نوع آسانسور قطعاتی که در موتورخانه باید باشد مانند موتور آسانسور و تابلوی کنترل آسانسور در چاه آسانسور و در واقع در بخش بالاسری یا Over head در چاه آسانسور نصب می شود. البته توجه نمایید که در نصب آسانسور روملس حتما باید از موتور آسانسور گیرلس از نوع فلت flat استفاده گردد بدلیل اینکه این نوع موتور آسانسور دارای وزن و ابعاد کمتر و بازده بالاتری می باشد.
همچنین دقت نمایید که در نصب آسانسور روملس باید دو فلکه هرزگرد کابین در زیر کابین آسانسور و یک فلکه هرزگرد روی قاب وزنه تعادل آسانسور قرار گیرد و سیستم تعلیق آسانسور نیز باید بر اساس سیستم دو به یک 2:1 باشد. توجه کنید چونکه در این نوع آسانسورها موتور آسانسور به داخل چاه آسانسور منتقل شده و بنوعی روی ریل های آسانسور قرار میگیرد پس نیاز به ریل های قویتری برای نصب آسانسورهای روملس می باشد.
ضمنا تابلو فرمان آسانسور روملس چونکه موتورخانه ای وجود ندارد ، در مجاورت درب توقف آخر باید نصب شود که سرویسکار آسانسور بتواند براحتی به آن دسترسی داشته باشد تا بتواند کارهای تعمیرات و سرویس و نگهداری آسانسور را انجام دهد.
لازم بذکر است که موتورهای قابل استفاده در آسانسورهای روم لس مانند موتورهای گیرلس نوعی از موتورهای سنکرون می باشند و بدلیل این امر است که دلیل دارای قطب های بالا بوده و گیربکس نیز ندارند و همچنین دارای ابعاد و وزن کمتی هستند و همچنین دارای سرعت بالاتری به نسبت موتورهای گیربکس آسانسور هستند. دلیل استفاده از سیستم تعلیق 2:1 در نصب آسانسور روملس این است که بتوان از از این قدرت و سرعت بالای موتورهای روملس حداکثر استفاده را برد و کنترل بهتری را نیز برای آسانسور فراهم نمود.
همچنین در نصب آسانسور روملس بدلیل استفاده از سیستم 2:1 باید بجای روش وزنه پشتی از روش وزنه بغل در نصب و طراحی آسانسور استفاده گردد تا از پیچیدگی سیم بکسل ها کاسته شده و عمر سیم بکسلها بیشتر شود. زیرا در سیستم تعلیق 2:1 اگر از روش وزنه پشتی استفاده کنیم آنگاه سیم بکسل های مربوطه هم باید در جهت وزنه و هم در جهت کابین 90 درجه پیچ بخورند و این امر در مرور زمان باعث فرسودگی سیم بکسل ها می شود. ولی اگر از روش وزنه بغل استفاده شود در سیستم وزنه بغل ، سیم بکسلها فقط در جهت وزنه 90 درجه پیچ می خورند و این باعث عمر بیشتر آنها در مرور زمان خواهد شد.
مزایای نصب آسانسور روملس:
نصب آسانسورهای روملس دارای مزایایی است که بشرح زیر است:
- قابلیت نصب سریع آسانسور روملس
- نرمی آسانسور روملس در ایست ها و کمتر بودن صدای ترمز و حذف سیستم ترمز لنتی
- اشغال کردن فضا و ابعاد کمتر در ساختمان
- صرفه جویی در مصرف برق آسانسور و ساختمان
- بدلیل نبود موتورخانه این فضا در ساختمان صرفه جویی می شود
- سرویسکاری و تعمیرات راحت تر به نسبت دیگر انواع آسانسور
- قابلیت دسترسی آسانتر به کلیه قطعات آسانسور به دلیل بودن کل قطعات در داخل چاه آسانسور
- کوچک تر و کم حجم تر بودن قطعات و لوازم آسانسور روملس
- ارزانتر بودن و کمتر کردن هزینه های ساخت و ساز ساختمان
- ایجاد آلودگی بسیار کمتر نسبت به دیگر انواع آسانسور
معایب آسانسورهای کششی روملس:
قطعا در مقابل مزایای نصب آسانسورهای روملس ، این نوع آسانسورها دارای معایبی نیز می باشند که بشرح زیر است:
- بالا بودن هزینه قطعات یدکی بدلیل کمتر بودن آنها در بازار ایران
- تخصصی بودن تعمیرات و سرویسکاری آسانسورهای روملس که باعث می شود هر سرویسکاری نتواند کار سرویس را انجام دهد
- اگر آسانسور روملس در منطقه زلزله خیز نصب شود باید نکات طراحی خیلی بیشتری برای ایمنی آن رعایت شود و این خود باعث افزایش هزینه می شود
- بدلیل اینکه کلیه قطعات مهم الکتریکی آسانسور روملس در چاه آسانسور می باشد احتمال خرابی آنها بر اثر تاثیر دما و رطوبت روی آنها بیشتر است.
- سخت تر بودن تعمیر موتور در این نوع آسانسور بدلیل نحوه قرارگیری موتور در این نوع آسانسورها