نصب ریل آسانسور و نصب درب آسانسور
همانطور که می دانید نصب آسانسور دارای مراحل مختلفی می باشد که در بخش مراحل طراحی آسانسور به آن پرداخته شده است ولی در این بین بعد از ساخت چاه آسانسور و سپس مرحله آهنکشی چاه آسانسور نوبت به نصب ریل های آسانسور می رسد. البته نصب درب های طبقات آسانسور نیز در مراحل بعدی است به آن نیز می پردازیم.
نصب دقیق و درست ریل های راهنمای آسانسور Guide Rail از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است زیرا کابین آسانسور و قاب وزنه تعادل آسانسور باید روی همین ریل ها حرکت کند و در واقع ریل ها نقش مهمی در پایداری سیستم تعلیق آسانسور و کابین دارد و اگر مشکلی در نصب ریل های راهنمای آسانسور وجود داشته باشد هم کارکرد آسانسور با مشکل مواجه خواهد شد و هم امنیت آسانسور پایین می آید و هم اینکه لرزیدن کابین در حین حرکت را در پی خواهد داشت و همچنین هزینه سرویسکاری و نگهداری آسانسور بالاتر خواهد بود . البته در کلاس آموزش نصب آسانسور شرکت مراحل ریل گزاری و نصب و ریل های راهنما در آهنکشی آسانسور و همچنین شاقول کردن آنها و نحوه نصب براکت و حتی جوشکاری آهن و بتون ریزی سقف چاه آسانسور نیز بصورت عملی آموزش داده می شود.
در نصب ریلها دقت شود که ریل ها کاملا عمودی و موازی نسبت به یکدیگر و کاملا شاقول شده نصب گردند و هیچ خمیدگی ، انحراف و یا قوسی در هیچ نقطه از کل چاه آسانسور نداشته باشد. همچنین هنگامی که در چاه آسانسور روی آهن آلات کار نصب و جوشکاری انجام می شود باید دقت کنید که به هیچ وجه ابزارهایی مانند انبر جوشکاری و الکترود با ریل ها به هیچ وجه برخورد نکند زیرا با برخورد انبر یا الکترود با ریلها مخصوصا اگر به لبه ریل برخورد کنند باعث خال زدن ریل شده و ناهمواری ایجاد می کنند و همین امر در آینده می تواند حرکت کابین آسانسور و یا قاب وزنه تعادل آسانسور را با مشکل مواجه نماید.
نوع و سایز ریل راهنمای آسانسور
قطعا اولین سوالی که در ذهن پیش از نصب ریل راهنمای آسانسور پیش می آید این است که چه نوع ریلی و با چه سایزی باید تهیه نمود.
- جنس ریلهای آسانسور باید از فولاد ST-37 ساختمانی باشد و حتما باید سطح آن کاملا صیقلی و بدون هیچگونه تاب و انحنا بوده و از جنس مرغوبی باشد
- ریل T5 بعنوان ریل راهنمای وزنه تعادل آسانسور
- ریل T9 برای آسانسور 5 الی 10 توقف و ریل T16 برای آسانسورهای بالاتر از 10 توقف بعنوان ریل راهنمای کابین آسانسور
- با توجه مشخصات کاتالوگ ریل ها باید توجه کنید که عدد تنش کششی ریل بین 370 الی 520 نیوتن بر میلیمتر مربع باشد
نحوه نصب ریل و براکت نگهدارنده
در ابتدا توجه کنید که ریل های آسانسور توسط صفحاتی بنام پشت بند ریل به یکدیگر متصل می گردند و همچنین توسط لوازمی بنام براکت بین دیوار و آهنکشی محکم می شوند. برای اینکه اتصال ریل های راهنمای آسانسور کاملا یکنواخت و دقیق باشد در یک سر ریل شیاری سراسری تعبیه شده است و همچنین در سمت دیگر ریل راهنما زبانه ای به اندازه شیار سمت دیگر وجود دارد که بعنوان راهنمای نصب ریل عمل کرده و با توجه به آن کافیست دو ریل را روی هم قرار داد و کاملا به صورت نر و مادگی در هم فرو رفته و ریل ها بصورت دقیق روی هم قرار میگیرند. همچنین در قسمت انتهایی دو سر ریل راهنمای آسانسور یعنی در محل اتصال پشت بند به ریل راهنما ، کاملا توسط کارخانه تراشکاری و صیقلی شده است تا دقیقا ریل بتواند با پشت بند ریل منطبق شود.
برای نصب ریل های راهنمای آسانسور طبق شکل های فوق ابزارها و قطعات خاصی مورد نیاز است که بشرح زیر است:
- براکت اصلی بین دیوار یا آهنکشی و براکت تکمیل دهنده (قابل ریگلاژ)
- براکت ریل راهنما
- لقمه نگهدارنده ریل (کلمپ ریل)
- ریل های راهنمای آسانسور
نحوه تنظیم نصب براکت و ریل
- مرحله 1: نقطه مركزی براكت در نظر گرفته و همچنین بر اساس خط تراز ( شاقول ) ریلهای راهنما ، بخش ثابت نگهدارنده راهنما یعنی قسمت اتصال براکت به دیوار را نصب می کنیم.
- مرحله 2: بخش نگهدارنده براکت ریل راهنما را در بتون دیوار محكم ببندید و کاملا سفت نمایید.
- مرحله 3: واشرهای تنظیم كننده ( Adjustment Washers ) را ببندید.
- مرحله 4: گیره ریل ( Rail Clip ) را بخوبی نصب کنید و آن را تا جاییکه ریل های راهنمای در طوی اتصال خود محکم شوند سفت کنید.
- مرحله 5: پیچ های پشت بند ریل را محکم ببندید و با چکش ضربه هایی بزنید که از سفت بودن انها مطمئن شوید.
نصب درب طبقات آسانسور
قطعا یکی از مهمترین مراحل نصب آسانسور مرحله نصب درب طبقات آسانسور می باشد و همانطورکه قبلا نیز بیان شد در کلاس آموزش نصب آسانسور شرکت این مرحله بصورت عملی آموزش داده می شود. برای نصب درب ها به یک سری ابزارها نیاز است که عبارتند از:
کلاه ایمنی و کمربند ایمنی ، دستکش کار مناسب ، کفش کار مناسب ، عینک مخصوص فرزکاری و جوشکاری و...
برای نصب درب های آسانسور باید به یک سری نکات دقت شود که بشرح زیر است:
- حتما در آهنکشی فضای نصب درب در هر طبقه بصورت دقیق محاسبه و قرار داده شود
- باید فاصله مرکز درب تا نوک ریل سمت راست ریل کابین آسانسور و فاصله مرکز درب تا نوک ریل سمت چپ ریل کابین آسانسور و فاصله مرکز درب تا مرکز ریل کابین اسانسور توسط کارشناس مشخص شده باشد
- درب طبقات باید حتما بصورت دقیق روی نبشی یا قوطی فیکس گردد
- وجود حفاظ مناسب در مقابل تمام دربهای طبقات زیرا اگر فضای خالی دربهای طبقات بدون حفاظ باشد یک پرتگاه خطرات در هر طبقه از ساختمان خواهیم داشت.
- دقت کنید کلافهای داربست آهنکشی باید حدود 20 الی 30 سانتیمتر پائین تر از کف طبقات نصب شود تا درب هر طبقه قابل نصب صحیح باشد
- حتما کلاف های آهنکشی حداقل در فواصل 1.5 متر از یکدیگر باشند تا بین کلافهای داربست در هر طبقه یک کلاف نیم طبقه نیز قرار گیرد تا نصاب درب بتواند با کمک آن نصب درب و ریل و براکت ها را براحتی انجام دهد
- حتما درب باید شاقول کاری دقیق گردد تا در آسانسور بهترین کارایی را داشته باشد